Hvordan ble Vipps til?

Vipps, den digitale betalingstjenesten for smarttelefoner ble først lansert den 30. mai 2015. Siden Vipps har blitt lansert, utgjør tjenesten Vipps et frittstående selskap der DNB eier den største andelen med 52 prosent av tjenesten, men resterende andeler er fordelt på Sparebank 1-alliansen, de selvstendige sparebankene, Eika gruppen og Sparebanken Møre.

Tjenesten Vipps er tilgjengelig for nedlastning til din smarttelefon på både App Store for iOS og Google Play for Android. Tidligere støttet Windows appen, men denne funksjonen ble senere nedlagt. For å kunne bruke tjenesten må du være over 15 år med et norsk fødselsnummer, kontonummer, betalingskort og mobilnummer.

Utvikling av tjenesten

På det norske markedet var det en mangel på en enkel løsning for raske transaksjoner. Nettjenester og digitale banker som PayPal hadde en stor suksess og vekst, og viste at markedet for enkle transaksjoner mellom enkeltpersoner uten å måtte bruke kontanter eksistere. DNB tok jobben og utviklet det vi i dag kaller Vipps.

Vipps ble først ut på markedet for norske transaksjoner uten å måtte bruke bankkontonummer. Ved lansering hadde Vipps en gebyr på 1 kr på alle transaksjoner, som økte til 1 % av beløpet over 2 000 kr. Siden konkurrenter som MobilePay ble lansert uten gebyrer økte Vipps denne grensen for gebyrer til 5 000 kr.

Hvordan brukes Vipps

Vipps blir hovedsakelig brukt av enkeltpersoner, og mellom venner og familie. For å bruke Vipps trenger du kun appen og mobilnummeret til personen du skal overføre penger til. Du kan også sende en «regning» til venner og be om penger dersom du har lagt ut for et måltid, eller lignende.

En ny oppdatering for Vipps var «Vipps for bedrift». Dette var en mulighet for bedrifter til å ta i bruk appen for betaling for tjenester eller produkter fra kunder. Kunde kan enkelt søke opp bedriften eller bedriftsnummeret i appen og betale dersom kortet ble lagt igjen hjemme eller hvis kontanter ikke er tilgjengelig.