Nå kommer solcellene!

solcellerForbedret teknologi og lavere kostnader vil fortsette å gjøre solenergi mer konkurransedyktig. Solenergi er derfor ventet å spille en viktig rolle i fremtidens energilandskap. Kanskje vil hele norske byer en gang i fremtiden være driftet av solcellepaneler.For de fleste nordmenn forbinder solcellepaneler med noe de installerer på hytta, enten på fjellet eller ved sjøen, men energi har blitt teknologi og det betyr at solcellene spiller en mye større rolle blant de fornybare energikildene.

Prisen bestemmer

Siden utviklingen av solceller startet, har produksjonskostnadene gått nedover i et jevnt tempo. Vi husker kanskje det norske selskapet RECs storhetstid for over 10 år siden, men også den katastrofale konkursen mange ansatte også opplevde. Siden den gang har solen gjort et stort comeback og det viser seg nå at at hver gang produksjonskapasiteten på solceller dobler seg, går kostnadene ned med mer eller mindre 20%. Det betyr at sol igjen har en stor sjanse til å konkurrere med både olje og gass i pris.

Swansons lov

I teorien blir denne observasjonen av prisreduksjon kalt for “Swansons lov”, og effekten har forårsaket at den gjennomsnittlige prisen per watt på over 100 dollar på syttitallet, i dag har falt til langt under 1 dollar i 2016. Dette har ført til at solenergi igjen er tilgjengelig for store offentlige energiselskaper og til kommersielt bruk.